Ceviz
İlçemiz ve
köylerinde yaklaşık 1980 dekarlık alanda ceviz yetiştiriciliği yapılmakta olup
780 ton civarında yıllık kabuklu ceviz ürünü alınmaktadır. Üretilen bu ceviz
hiçbir kimyasal kullanılmadan tamamı organik olarak üretilmektedir. Çameli
cevizinin bu kadar değerli olmasının en büyük nedenleri rakımımızın yüksek
oluşudur. Toprak ve iklim yapımızın ceviz yetiştiriciliğine uygun olması ve en
önemlisi de yetiştiricilerimizin bunu önemsemiş olmasıdır. Cevizin fizyolojik
yapısı kafa tasına çok benzemektedir.
Şöyle ki;
cevizin dış değil yeşil kabuğu kafa derisini sert kabuğu kafatasını, içindeki
zar beyin zarını yenen kısmı ise beynin fizyolojik yapısının benzerliğinin
yanında içeriğindeki vitaminlerde beynin dostudur. Görüntüsü ile beynin
küçültülmüş bir modeli olan ceviz beyin için gereken Omega 3, Omega 6, A, B ve
E Vitaminlerini de içermektedir, ilçemizin bölgesine has Çameli Cevizi diye
adlandırılan yağ oranı yüksek, doluluk oranı yüksek, ince kabukluve iri
özelliklere sahip son zamanlarda ıslah çalışmalarının sonuçlanması halinde
cevizimizin özellikleri daha iyi tanınacak ve ülkemizin her yanında
yetiştirilmesi ve üretilmesi mümkün olacaktır. Bu cevizlerin aşı yolu ile
çoğaltılması hala devam edilmektedir.